سوخت و احتراق (1392-1393)

درس کارشناسی سوخت و احتراق (2 واحد)

(دکتر احمد صداقت)

الف)منابع و ماخذ:

1. دکتر کامران مبينی، سوخت و احتراق، تهران، شرح، 1385.
  2. J.R. Comforth, Combustion Engineering and Gas Utilisation, 3rd Ed., 1992.
  3. McAllister, Sara, Chen, Jyh-Yuan, Fernandez-Pello, A. Carlos, Fundamentals of Combustion Processes, Springer, 2012.
  4. دکتر نادر نبهانی، سوخت و احتراق،تهران،  انتشارات ناقوس، 1384.
  5. دکتر سيد خطيب الاسلام صدرنژاد، سوخت و انرژی، تهران، انتشارات دانشگاه صنعتی شريف، 1380.
  6. S.R. Turns, An Introduction to Combustion, 1996.
  7. F. Williams, Theory of Combustion,
  8. K.K. Kuo, Principles of Combustion, 2005.
  9. احتراق، تاليف دکتر مقيمان، دانشگاه فردوسی مشهد.
  10. احتراق، ترجمه وهاب پيروز پناه، دانشگاه تبريز.
  11. خبرنامه انجمن احتراق ايران.
  12. قسمتی از جزوات دکتر دوازده امامی.

ب) سر فصل های تدريس:

1 سوخت ها

1-1              سوخت هاي جامد: با انواع سوخت هاي جامد نظير چوب، زغال سنگ و كك آشنا شده و انواع زغال سنگ و كاربردهاي آن تشريح مي شود.

1-2            سوخت هاي مايع: تعاريف و طبقه بندي هيدروكربن ها ارائه مي شود و سپس خواص احتراقي سوختهاي مايع نظير نقطه اشتعال، فراريت، و عددهاي ستان و اكتان اشاره مي شود. نفت خام و فرآورده هاي اصلي آن و طبقه بندي آن اشاره مي شود و سپس الكل ها و سوخت هاي بيومس معرفي مي شوند.

1-3            سوخت هاي گازي: گاز طبيعي، گاز نفت و سوخت هاي گاز مصنوعي تشريح مي شود.

2       تحليل استوكيومتري احتراق

با واكنش هاي شيميايي و موازنه واكنش آشنا شده و قوانين اول ترموديناميك و معادله گاز ايده ال دوره مي شود. روابط مخلوط گازها معرفي شده و اكسيد كننده ها و فرآورده هاي احتراق تبيين مي شود. احتراق كامل و ناقص و تعاريف نسبت سوخت به هوا و نسبت هم ارزي و كاربرد آنها در آناليز محصولات احتراق بيان مي شود.

3      تحليل ترموديناميكي احتراق

آنتالپي تشكيل، دماي شعله آدياباتيك، آنتالپي احتراق و ساير تعاريف ارائه مي شود تا ارزشيابي احتراق و ارزش حرارتي سوخت ها تبيين شود.

4       تحليل فيزيكي احتراق

ساختار شعله هاي پيش آميخته و شعله ديفيوژن تشريح مي شود.

5       تحليل شيميايي احتراق

مكانيزمهاي احتراق معرفي شده و انفكاك و تعادل شيميايي مطرح مي گردد. روابط واكنش هاي تعادلي احتراق و ثابت تعادلي بيان مي شود و نحوه حل واكنش هاي همزمان ارائه مي شود.

6       آلودگي هوا

انواع آلاينده هاي هوا، اثرات آنها، كنترل آنها مطرح مي شود و آلاينده هاي مهم در احتراق بيان مي شوند.

ج) بارم بندی فعاليتها:

1) پروژه (50 %):

مرجع: تز آقای مند گاری تحت عنوان " طراحی و بهینه سازی یک سیستم هرمتیک بخاری گازی و

ارائه راهکارهایی جهت کاهش میزان هدررفت انرژی " دانشکده مکانیک، دانشگاه صنعتی اصفهان، 1391.

الف- طراحی بخاری گازی خانگی هرمتیک ردیف انرژی A با لحاظ کردن لوله دودکش و استفاده از فن و سایر ایده های نو

ب- تدوین برنامه کامپیوتری بزبان EES برای بررسی سیستم طراحی شده از نظر احتراق، انتقال گرما، انتخاب جنس مواد، ترمو دینامیک و سیالات مطابق الگوی مرجع.

ج- شناسایی هدر رفت انرژی و ارائه راهکار عملی با محاسبات برای طراحی سیستم بهینه جایگزین

د-تدوین گزارش طراحی بصورت فایل WORD

و-تدوین گزارش طرح تجاری “Business Plan” برآورد اقتصادی برای صنعت بصورت PowerPoint

2)  امتحان پايان ترم (50%): سرفصل های 1 تا 6