محسن رشیدی نژاد، احمد صداقت، مهدی نیلی، مریم هاشمیه، شبیه سازی جریان حول استوانه های ساکن و دوار توسط نرم افزار ANSYS CFX برای تخمین دقیق ضرایب لیفت و درگ، سیزدهمین کنفرانس انجمن هوافضای ایران، تهران، دانشگاه تهران، دانشکده علوم و فنون نوین، 13 تا 15 ا

شبیه­ سازی جریان حول استوانه­های ساکن و دوار توسط نرم­افزار ANSYS CFX برای تخمین دقیق ضرایب لیفت و درگ

محسن رشیدی نژاد1، احمد صداقت2، مهدی نیلی3، مریم هاشمیه4

1- دانشگاه کاشان- مهندسی مکانیک – تبدیل انرژی

2و3- دانشگاه صنعتی اصفهان - مهندسی مکانیک – تبدیل انرژی

4- دانشگاه یزد- - مهندسی مکانیک – تبدیل انرژی

با توجه به کاربرد زیاد استوانه­های ساکن و دوار در صنایع مختلف و بخصوص علاقه جدید در کاربرد اثر مگنوس در کارهای هوافضایی، پیدا کردن یک حل عددی مناسب جهت یافتن توزیع فشار درست و نهایتا محاسبه ضرایب لیفت و درگ بر روی آنها همواره بعنوان یکی از مسائل مهم در آیرودینامیک مطرح بوده­است.کاری که تقریبا در حدود یک قرن است که آغاز شده و پژوهشگران زیادی برای حل آن تلاش نموده­اند. اما با توجه به شکل هندسی استوانه و منحنی بودن آن که بر خلاف ظاهر ساده­اش یک شکل بسیار پیچیده در کارهای عددی بشمار میرود، تا کنون جوابهای دقیقی برای این مساله بدست نیامده­است. هر چند بعضی از حل­های عددی در زمینه محاسبه ضرایب لیفت توانسته­اند­ نتایج نسبتا قابل قبولی را ارائه دهند، اما بعلت مشکل پیش­بینی نقطه جدایش جریان بر روی استوانه­ها، تقریبا تمامی آن حل­ها در محاسبه ضرایب درگ با خطای نسبتا زیادی همراه بوده­اند. در واقع هدف از این پژوهش نیز ارائه یک حل عددی مناسب جهت شبیه­سازی درست جریان حول استوانه­های ساکن و دوار و نهایتا ارائه نتایجی نسبتا قابل قبول برای هر دو پارامتر ضریب لیفت و درگ میباشد، که جهت نیل بدین منظور، این استوانه­ها و جریان حول آن در نرم­افزار ANSYS CFX شبیه­سازی شده­اند.

واژه هاي كليدي : استوانه ساکن، استوانه دوار، ضریب لیفت، ضریب درگ، ANSYS CFX.

Winter