مهدي جهانگيري ، عليرضا حجي ملايري ، احمد صداقت، شناسايي مناطق با کمترين ميزان ابرناکي جهت استفاده بهينه از انرژي تابشي خورشيد در استان خوزستان، نخستین همایش ملی انرژی باد و خورشید، تهران 4 اسفند 1390.

مهدي جهانگيري[1]، عليرضا حجي ملايري[2]، احمد صداقت[3]

دانشکده ي مکانيک دانشگاه صنعتي اصفهان، M.Jahangiri@me.iut.ac.ir

امروزه انرژي خورشيدي به­عنوان يکي از مهمترين منابع تامين انرژي رايگان، پاک و عاري از اثرات مخرب زيست محيطي در موارد بسياري از جمله توليد برق، گرما و شيرين­سازي آب­هاي شور، مورد استفاده قرار مي­گيرد. هدف از اين مقاله، شناسايي نواحي پرتابش استان خوزستان به­عنوان مناسب­ترين مناطق بهره­برداري از اين انرژي براي کاربردهاي مذکور است. به اين منظور ابتدا با استفاده از آمار ميزان ابرناکي 14 ايستگاه همديدي استان خوزستان، تعداد روزهاي با ميزان ابرناکي برابر صفر تا دو هشتم، به عنوان روزهاي پرتابش شمارش شده و ميانگين ماهيانه و سالانه آنها محاسبه گرديد. نتايج نشان داد که بيشترين روزهاي آفتابي در ماه ژانويه مربوط به هنديجان، در ماه فوريه مربوط به آغاجاري، در ماه مارس مربوط به هنديجان، در ماه آوريل و مي مربوط به شوشتر، در ماه ژوئن مربوط به هنديجان و بهبهان، در ماه جولاي مربوط به بهبهان، در ماه آگوست مربوط به هنديجان، در ماه سپتامبر مربوط به بهبهان و آغاجاري، در ماه اکتبر مربوط به هنديجان و در ماههاي نوامبر و دسامبر مربوط به بهبهان است. از نتايج ديده شد که هنديجان بيشترين تعداد روز آفتابي و ايذه کمترين تعداد روز آفتابي را دارد. همچنين دزفول بيشترين تعداد روز ابري و آغاجاري کمترين تعداد روز ابري را دارا مي­باشد. از نتايج مشاهده مي­شود که ايستگاههاي استان خوزستان در بيش از 60 درصد از طول سال داراي آسمان صاف و آفتابي بوده­اند که نشاندهنده­ي اين امر است که استان خوزستان از استعداد و قابليت بالايي براي استفاده از انرژي تجديدپذير خورشيدي، برخوردار است.

واژه‌هاي كليدي: استان خوزستان، انرژي خورشيد، روزهاي آفتابي، نقاط داغ.

1- دانشجوي دکتراي تبديل انرژي دانشگاه صنعتي اصفهان

2- دانشجوي کارشناسي ارشد تبديل انرژي دانشگاه صنعتي اصفهان