مهدي جهانگيري1-علي عبدالهي2- مهدی صاحبی3- احمد صداقت4-محسن ثقفیان5، امکان سنجی استفاده از انرژی باد در استان مرکزی مطالعه موردی: ایستگاه خمین، دومین کنفرانس برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست 26-27 اردیبهشت 1391.

امکان سنجی استفاده از انرژی باد در استان مرکزی

مطالعه موردی: ایستگاه خمین

مهدي جهانگيري1-علي عبدالهي2- مهدی صاحبی3- احمد صداقت4-محسن ثقفیان5

دانشگاه صنعتي اصفهان

1دانشجوی دکتری مکانیک، M.Jahangiri@me.iut.ac.ir

2دانشجوی دکتری مکانیک، A.Abdollahi@me.iut.ac.ir

3دانشجوی دکتری مکانیک، M.Sahebi@me.iut.ac.ir

4استادیار مکانیک، Sedaghat@cc.iut.ac.ir

5استادیار مکانیک، Saghafian@cc.iut.ac.ir

چکيده

پتانسيل باد، براي توليد انرژي پاک، در بسياري از نقاط ايران قابل توجه است. در اين مقاله يک تحليل آماري روي داده‌هاي بادي ايستگاه خمین در استان مرکزی انجام شده است. به منظور برآورد اوليه انرژي باد در اين ايستگاه­ محاسبات لازم بر روي اطلاعات آماري اندازه­گيري شده توسط سازمان انرژي­هاي نو ايران انجام شده است. با توجه به داده­ها، محاسبات در يک بازه يک­ساله انجام گرفته است. ابتدا سرعت باد در ارتفاع­های 40 متری، 30 متری و 10 متري در ماههاي مختلف مطالعه شده است. اين ايستگاه داراي ميانگين سرعت به ترتيب 93/3 متر بر ثانيه، 81/3 متر بر ثانيه و 33/3 متر بر ثانيه در ارتفاع‌هاي ياد شده است. همچنين گلباد بيشترين جهت وزش باد بررسي گرديده است. از نمودار گلباد سرعت و جهت در ارتفاع 30 متری دیده می شود که جهت باد غالب در جهتی بین شمال و شمال غربی می باشد، اما نمودار گلباد جهتی در ارتفاع 5/37 متري جهت باد غالب را در جهتی بین جنوب و جنوب شرقی نشان مي­دهد که دليل اين تفاوت اين است كه احتمالا داده­های گزارش شده توسط پایگاه اینترنتی سازمان انرژی‌های نو ایران دارای اشکال است. در ایستگاه خمین با توجه به گلباد این ایستگاه نمی­توان بیان کرد که در طول سال جهت غالب باد ثابت می­باشد. این موضوع در امر چیدمانی توربین­ها مهم است، زیرا که ثابت بودن جهت باد مزیت عمده­ای برای نیروگاه می­باشد. همچنين با ارزیابی توان متوسط باد سالیانه را در ارتفاع­های 10 متری، 30 متری و 40 متری دیده می شود ارتفاع 40 متری براي نصب توربين بادي مناسب­تر است.

كليد واژه

انرژي باد، ايستگاه خمین، توربين باد، توزيع ويبول، چگالي توان، گلباد.

December